Stort tack till alla som deltog i vårt webinar: "Hur Psykologiska Tester Formade en OS-Guldmedaljörs Framgång" 🥇
En exklusiv inblick i hur psykologiska tester driver toppresultat inom både sport och näringsliv.
Stort tack till alla som deltog i vårt webinar där OS-guldmedaljören Sara Hector tillsammans med hennes coach och TQ Nordics VD, Carl-Magnus Helin, utforskar de psykologiska strategierna bakom elitprestationer.
Webinaret fokuserade på hur psykologiska tester kan driva toppresultat inom både sport och näringsliv.
Transkribering:
Carl Magnus: Hej! Och välkomna till ett webinar eller seminarium, vad man nu ska kalla det, tillsammans med en av världens bästa alpina skidåkare som kommer få presentera sig själv lite närmare. Jag heter CM och jobbar på ett företag som heter TQ Nordic. Vi arbetar med tester och personlighetsanalyser kopplat till prestation, rekrytering och lite annat. Men vi ska fokusera på dig och din resa, och vi får se var vi hamnar för varken du eller jag är ju särskilt strukturerade eller planerade, så vi tar det vartefter. Hur känns det?
Sara Hector: Ja, tack så mycket att jag får komma just hit. Det känns spännande. Jag tävlar i alpin skidåkning, har gjort det i världscupen sedan 2009 så det är en lång resa jag varit med om nu.
Carl Magnus: Det börjar bli några år.
Sara Hector: Det börjar bli ganska många år och jag älskar att åka skidor. Förutom det så tycker jag det är väldigt roligt att bli bättre på saker oavsett vad det är. Utveckling tycker jag är väldigt roligt.
Carl Magnus: Och om du berättar något mer personligt om dig själv som inte andra vet om, vad skulle du lyfta då?
Sara Hector: Någonting personligt om mig själv? Ja, jag tycker om att plugga mycket också. Läsa, tänka. Jag har två kandidatexamen i ekonomi, en i psykologi. Jag älskar att vara på vatten. Jag tycker om sommar väldigt mycket, fast jag älskar vinter också. Jag tycker väldigt mycket om att träna. Jag tycker om att tänja på mina gränser, se vad jag kan bli. Jag är nyfiken också, och säkerligen skulle det vara på det viset vi träffades. Men det är inte riktigt sant faktiskt.
Carl Magnus: Jag vet ju att du inte bara är nyfiken utan du har även en extremt hög experimentell lust med saker och ting som kanske du inte vet utfallet av.
Sara Hector: Nej, men jag lagar mat. Det gör jag. Men det blir ofta bra. Nu är jag på riktigt. Jag frågar min kille. Ja, det blir faktiskt ofta bra. Men jag är inte så bra på att följa ett recept. Nej, du kan tänka dig det.
Carl Magnus: Kan tänka mig det.
Sara Hector: Det som blir dåligt är när man bakar för att baka är svårare än att laga mat. Mat kan man experimentera med och det blir ofta ganska bra. Men bakning, det ska ju också jäsa.
Sara Hector: Och där, om man experimenterar för mycket, då kan det bli lite dåligt.
Carl Magnus: Och hur är det?
Sara Hector: Jag har insett på senare tid att om vi följer ett recept, eller åtminstone delvis följer det, då brukar resultatet bli bättre. Men inte alltid.
Carl Magnus: För jag vet ju att just bakning har någon form av koppling till din karriär och din prestation. Bakning kräver ju tålamod under jästiden. Och det är…
Sara Hector: Jag har väldigt svårt för tålamod.
Carl Magnus: Jag vet att tålamod inte är din starkaste gren.
Sara Hector: Nej, det har absolut varit en utmaning i min karriär. Jag hade en tränare som tjatade mycket om tålamod, tålamod, och jag tänkte nej, hur länge ska man behöva ha tålamod? Men det har jag fått öva på.
Carl Magnus: Ja, jag förstår. Men vi har skickat ut här på LinkedIn och massa inbjudningar att vi ska prata om tester och dig kopplat till OS-guldet, så vi får se vad vi kommer in på. Men vi ska försöka hålla oss lite till ämnet. Så jag tänkte om du kan dra för oss hur vi började jobba ihop, för det var ju faktiskt kopplat till tester.
Sara Hector: Ja, exakt. Det roliga var att min bror, han hade jobbat som telefonförsäljare en sommar och sa, “Du måste lära dig att sälja bättre, det är så användbart i livet att kunna sälja.” När jag hade varit telefonförsäljare lärde jag mig så mycket och han tjatade hål i huvudet på mig. Jag blev så himla less på det.
Sara Hector: Han kan vara ganska intensiv när han tjatar så jag blev rätt irriterad. Hade jag träffat dig på Bosön när du hade varit där och tränat sommaren innan? Då sa jag till min bror, “Jag vet en som jobbar med tester, så jag kan ju ta kontakt med honom.” Då sa han, “Gör det då.” Sagt och gjort, livrädd ringer jag i telefon till dig och känner att ska jag verkligen göra det här? Men jag fick ett svar. Och de som var peppade på andra sidan luren, det var jag väldigt glad för då slapp jag jobba som telefonförsäljare, vilket jag inte hade någon som helst lust att göra. Då skickade du ut massa tester till mig.
Sara Hector: Jag gjorde testerna och fixade allting och så kom jag till ditt kontor och väntade.
Carl Magnus: Vi ska säga att de testerna du gjorde var ett personlighetstest, motivationstest och tre stycken begåvningstester. Det tycker jag är ganska modigt av dig att våga göra det, att våga lämna ut sig själv det första man gör till någon man inte känner, att göra ett verbalt, numeriskt och logiskt test.
Sara Hector: Det hade varit värre om det var någon jag kände.
Carl Magnus: Okej, berätta varför.
Sara Hector: Därför att om det är någon som redan har bildat sig en uppfattning om mig, om att jag är smart eller inte. Men om det är någon jag inte känner, då finns det inte en förutfattad mening jag behöver leva upp till.
Carl Magnus: Nu förstår jag. Jag återkommer med en fråga kopplat till det sen, påminn mig om det.
Sara Hector: I alla fall när jag gjort de här testerna och så kommer jag till dig in på kontoret och jag var väldigt nervös för jag visste inte alls vad jag kunde förvänta mig. Jag minns denna dag så himla väl. Så sätter vi oss ner, och du säger, “Jag tror att i skidåkningen så har du problem med det här, det här, och det här.” Jag tänkte, herregud, hur kan han veta detta? Jag har bara gjort ett test och utifrån det kunde du sätta fingret på saker som mina tränare inte ens fattade om mig, eller som jag själv hade gått och tänkt och känt.
Sara Hector: Det var verkligen som att du hade öppnat en bok om mig. Jag blev helt i chock. Tanken var egentligen att jag skulle jobba med försäljning, men det blev istället mental träning. Den jag jobbade med under den tiden tror jag var från Olympiska kommittén. Men det blev väldigt snabbt att jag bytte till att jobba med dig för att jag kände att du förstod mig på ett sådant plan som ingen annan hade gjort. Det hjälpte mig att börja jobba med att få ett bättre självförtroende, speciellt i tävlingssituationer. Jag ringde ju till dig väldigt ofta.
Carl Magnus: Ja, vi hade en väldigt nära dialog första tiden.
Sara Hector: Väldigt, väldigt nära de första två-tre åren. Men då tränade vi mycket ihop också. Jag har en fråga till dig, hur stor skillnad skulle du säga att det gjorde att du kunde känna igen mig bara genom att se ett personlighetstest och så klart de andra delarna som motivation och begåvningstester? Hur stor skillnad skulle du säga att det gjorde när du lärde känna mig på riktigt?
Carl Magnus: Det är nog en träningssak att kunna vara objektiv utifrån tester. Man får inte glömma att du inte är testresultatet, däremot tycker jag att testet speglar dig väldigt, väldigt väl. Personlighetstestet speglar ditt agerande i både tävlingssammanhang och träningssituationer. Jag skulle säga att de är ganska lika vad jag förväntade mig.
Sara Hector: Så jag har ganska bra självinsikt?
Carl Magnus: Ja, du svarade väldigt ärligt på testerna. Du öppnade upp dig väldigt ärligt och en av de delarna som stack ut väldigt tydligt är den självkritiska sidan. Just det här med att det tar tid för dig att återhämta dig från motgångar, du tar det ganska hårt och slår ibland på dig själv. Men det innebär också att du tar ett ganska stort ansvar för dina resultat och så vidare.
Carl Magnus: Skulle du kunna berätta lite kort om hur den självkritiska sidan har tagit sig uttryck i både träningssammanhang och tävlingssammanhang? Och vad är skillnaden mellan träning och tävling i det avseendet?
Sara Hector: Jag är väl alltid självkritisk, men desto mer saker och ting ställs på sin spets, desto viktigare blir det för mig. Då brukar de känslorna komma starkare.
Carl Magnus: Vill du avslöja hur det tar sig uttryck på själva tävlingsdagen?
Sara Hector: Ja, jag får mycket prestationsångest. Det har jag jobbat med att hantera genom åren. Otroligt mycket. Jag var på ett event med Olympiska kommittén nyligen och många hade inte upplevt prestationsångest. Jag tänkte, herregud, hur kan man inte ha upplevt det? Det kan ta sig olika uttryck. Ibland har jag känt att jag inte haft en aning om hur jag ska hantera det. Ångesten gör att kroppens fight-or-flight-system slår på, man blir stressad och det tar sig fysiska uttryck. Man behöver gå på toa, känner sig nervös, sover sämre. Många saker påverkas av stressen. Men jag har lärt mig att vara nervös behöver inte vara ett problem, det kan vara en fördel. Jag presterar bättre när jag har det, för någonstans kanske jag skärper till mig när jag blir stressad.
Sara Hector: Men när det blir för mycket stress, då börjar jag tänka väldigt negativt. Mina tränare tycker att det är ett stort problem. De skulle önska att jag inte hade den här sidan. Jag har fått höra att vi måste bygga en tro på att jag är bättre än vad jag är, speciellt i tävlingssituationer. När det är tävling så slår den till och jag tror inte att jag kan. Men jag har tävlat och känt att jag inte kan och ändå presterat jättebra.
Carl Magnus: Jag upplever att du alltid varit självkritisk och har en hög självinsikt. Tester har hjälpt dig att sätta ord på det, och istället för att försöka ändra dig själv, har du accepterat och jobbat med det. Du försöker hitta de positiva aspekterna av det istället för att ändra din personlighet.
Sara Hector: Jag minns tydligt en gång när du sa att när tankarna kommer, kan jag inte lita på dem. Jag kan inte se dem som sanning. Det gjorde stor skillnad för mig. Att acceptera att så här är det. Att många som presterar bra kanske inte har den sidan, men jag tror faktiskt att Mikaela Shiffrin har det.
Carl Magnus: Varför tror du det?
Sara Hector: Jag har fått känslan att hon också har mycket prestationsångest och har jobbat med att vara nöjd även om det inte alltid är perfekt. Jag tror att hon är självkritisk.
Carl Magnus: Jag vet att du har sagt någon gång innan tävling att du kanske inte kan prestera när det gäller som mest. Men när det absolut gällde som mest och du skulle ta OS-guld, presterade du som bäst.
Sara Hector: Ja, jag var i svinbra form, men jag har aldrig varit så nervös i hela mitt liv som den dagen. Det var min jobbigaste dag i hela livet.
Carl Magnus: Hur tog du dig igenom den dagen och OS-guldet? Hur tog du dig igenom det mentalt och kopplat till tester och personlighet?
Sara Hector: Jag började dagen med att kämpa i mig frukost. Jag är ganska emotionell, vilket man kan se på mina tester. Jag känner mycket känslor. Jag började dagen extremt nervös, stressad, men jag var extremt fokuserad på vad jag skulle göra. Jag hade ett tydligt mål. Jag minns när jag satt i liften på väg upp till besiktningen, det var ganska tyst. Normalt pratar jag mycket, men då var jag tyst och fokuserad.
Carl Magnus: Och det syns i personlighetstesten, men också något som är oerhört viktigt för din idrott.
Sara Hector: Ja, jag blir nog extremt egoistisk i sådana stunder, ser bara mig själv. Jag känner att jag har blivit mycket bättre på att hantera stress och att ha tillit till vad jag ser i besiktningen.
Carl Magnus: Det är faktiskt en av dina superstyrkor. Du håller dig till planen du har satt upp.
Sara Hector: Ja, oftast. Jag har kollegor som går igenom banan kanske 80 gånger. Jag skulle dö av tristess om jag gjorde det. Jag fixar inte det. Jag är ganska professionell, men att jag skålar så högt på testerna gör att jag inte behöver göra det 80 gånger. Jag gör det en gång och sedan sitter det.
Carl Magnus: Det är få förunnat.
Sara Hector: Jag har lärt mig att hantera stress och ta smarta beslut. Att behålla lugnet, det har jag fått jobba med. Men jag känner att jag har blivit mycket bättre på det.
Carl Magnus: Men hur tog du dig igenom den dagen?
Sara Hector: Jag var extremt fokuserad, såg banan som möjligheter. Uppvärmningen gick bra. Jag var nervös inför första åket men bestämde mig för att njuta av det. När jag kom till start blev jag lugnare. Jag ledde efter första åket.
Carl Magnus: Och hur var det att gå ut i ledning i andra åket?
Sara Hector: Det var jättenervöst. Det var många timmar mellan åken eftersom det var störtlopp för herrarna emellan. Jag försökte sova men kunde inte. Jag var så nervös, kunde knappt äta. Men jag bestämde mig för att njuta av känslan, även om det var jobbigt. Jag var extremt nervös hela tiden, men när jag stod på startlinjen kände jag mig stolt över att kämpa om ett OS-guld.
Carl Magnus: Det måste vara en fantastisk känsla, speciellt med tanke på din knäskada några år tidigare när du inte ens var säker på om du skulle kunna fortsätta med skidåkningen.
Sara Hector: Ja, jag var övertygad om att jag skulle komma tillbaka. Din tro på mig gav mig mycket trygghet under den perioden. Det är viktigt att tro att saker och ting ska gå bra.
Carl Magnus: Och nu har du plockat hem OS-guldet. Hur kändes det att uppnå det målet?
Sara Hector: Det var en fantastisk känsla, men det roliga är att jag inte nådde mitt mål fullt ut. Jag satte ett väldigt högt mål för mig själv. Men det gav mig mycket motivation och drivkraft. Jag tror att det är viktigt att alltid sträva efter att bli bättre.
Carl Magnus: Det är också den delen som gör att du aldrig blir nöjd, att du alltid vill bli bättre och ställer höga krav på dig själv och din omgivning. Kan du berätta lite mer om det?
Sara Hector: Ja, jag vet att jag ställer höga krav på mig själv och indirekt på min omgivning. Det kan vara en styrka, men också en utmaning. Jag jobbar med att försöka vara snällare mot mig själv och andra, men det är inte alltid lätt. Jag har fantastiska personer runt mig som hjälper mig att bli bättre.
Carl Magnus: Det är viktigt att hitta en balans där. Nu ser jag att tiden är ute här, så vi får sammanfatta det här. Det har varit jätteintressant att prata med dig, och vi kanske kan göra det igen någon gång i framtiden.
Sara Hector: Ja, det finns mycket mer att prata om. Det har varit jättekul att vara här.
Carl Magnus: Tack så mycket för att du tog dig tiden. Hoppas ni alla har haft en bra lunch och en inspirerande stund. Hej då!